Je rijbewijs halen is niet goedkoop. Rijlessen zijn duur, maar ook je theorie- en praktijkexamen kosten geld. Kortom, je rijbewijs halen is een flinke investering en daar heb je geld voor nodig. In dit artikel ontdekken we een aantal manieren om je rijbewijs te bekostigen.
Je rijbewijs betalen
Een van de grootste nadelen van het behalen van je rijbewijs is dat het hoge kosten met zich meebrengt. Aan de andere kant is het halen van je rijbewijs een goede investering. Je hebt er je hele leven lang plezier van. Er zijn verschillende manieren waarop je het geld voor je rijbewijs bij elkaar kunt krijgen.
Sparen
Een van de beste manieren om je rijbewijs te halen is door te sparen. Hier kun je eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en bepaal hoeveel je maandelijks kunt sparen voor je rijbewijs. Open een aparte spaarrekening specifiek voor de kosten van je rijbewijs
Familie
Vraag je familie om een financiële bijdrage. Een bijdrage als verjaardags- of kerstcadeau bijvoorbeeld. Ook als het om een kleine bijdrage gaat. Alle kleine beetjes helpen. Je kunt je familie ook vragen om een renteloze lening. Maak wel duidelijke afspraken over de terugbetaling.
Extra inkomen
Ook extra inkomen kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld een bijbaan zoeken voor extra inkomen. Veel studentenbanen bieden flexibele uren die je kunt aanpassen aan je studierooster. Je kunt ook een bepaald deel van je gespaarde geld investeren. Bijvoorbeeld in aandelen of bitcoin. Houd in dat geval de bitcoin koers in de gaten.
Kortingen
Bij sommige rijscholen krijg je korting als je een lespakket aanschaft in plaats van individuele lessen. Je kunt ook vaak kiezen voor gespreide betaling als je rijschool deze mogelijkheid heeft. In dat geval heb je wel te maken met terugkerende kosten over een bepaalde periode, maar je hoeft geen groot bedrag in een keer te betalen.
Financiële steun
Ben je student en heb je beperkte financiële middelen? Dan kun je misschien gebruikmaken van studiefinanciering om je rijbewijs te financieren. Informeer ook eens bij de gemeente of bij andere instanties of er subsidies zijn die de kosten van een rijbewijs dekken.
Financiering
Je kunt ook een lening afsluiten om de kosten van het halen van je rijbewijs te dekken. Sluit bijvoorbeeld een persoonlijke lening af bij een bank. Een persoonlijke lening is een vorm van financiering waarbij je een vast bedrag leent tegen een vast rentepercentage. Binnen een bepaalde termijn los je de lening af. Sluit je een persoonlijke lening af, zorg er dan voor dat je je goed informeert over de rentetarieven en de terugbetalingsvoorwaarden.
Crowdfunding
Zamel geld in via online platforms. Via crowdfunding platforms kunnen je vrienden, familie en zelfs vreemden bijdragen aan de kosten voor je rijbewijs.
Werkgeversbijdrage
Sommige werkgevers bieden vergoedingen voor het halen van je rijbewijs. Het is meestal wel belangrijk dat je je rijbewijs nodig hebt om je werk uit te oefenen. Heb je een (bij)baan waarbij het belangrijk is om een rijbewijs te hebben, vraag dan eens na bij je werkgever of er mogelijkheden zijn.
Deze onderdelen kom je tegen als je je rijbewijs gaat halen
Als je je rijbewijs gaat halen, kom je een aantal onderdelen tegen.
Rijlessen
Om goed te leren autorijden heb je rijlessen nodig bij een erkende rijschool. en instructeur leert je de basisvaardigheden van het autorijden, verkeersregels en hoe je veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Meestal heb je een behoorlijk aantal lessen nodig om je helemaal thuis te voelen op de weg.
Theorie-examen
Ergens voor of tijdens je praktijklessen behaal je het theoretisch examen. Je krijgt vragen over verkeersregels, verkeersinzicht en gevaarherkenning.
Praktijkexamen
Na voldoende praktijklessen en het behalen van de tussentijdse toets (indien van toepassing), leg je het praktijkexamen af. Tijdens dit examen laat je zien dat je zelfstandig en veilig kunt autorijden. Hierbij moet je ook specifieke manoeuvres uitvoeren zoals fileparkeren en de hellingproef.
Hoe lang duurt het halen van je rijbewijs?
Hoe lang het duurt voordat je je rijbewijs hebt gehaald verschilt per persoon. Sommigen doen er jaren over, anderen hebben binnen een paar maanden hun rijbewijs gehaald. Gemiddeld duurt het 6 maanden tot een jaar voordat je je rijbewijs hebt gehaald.